Vorige week hebben we gezien wat statica is. Heb je die blog niet gelezen? Lees hem dan hier. Bij statica gaan we ervan uit dat het voorwerp wat we beschouwen in rust is, of de versnelling die op het voorwerp werkt, te verwaarlozen is. Is deze niet te verwaarlozen? Dan spreken we van dynamica. Let op! We beginnen eenvoudig met deze eerste blog over dynamica. Hoe verder we komen, hoe complexer het wordt en hoe meer wiskunde erbij komt kijken. Om een goede wiskundeknobbel te krijgen volg je uiteraard wiskundelessen bij Les bij DaVinci. Een gratis proefles kun je hier aanvragen. In tegenstelling tot statica, zijn de 3 evenwichtsvergelijkingen net wat anders:
Wat is wat? Alle symbolen aan de linkerkant geven de som van alle externe krachten weer. Net zoals bij statica, kunnen dit horizontale krachten, verticale krachten of momenten zijn. Aan de rechterkant staan voor de bovenste 2 vergelijkingen de massa vermenigvuldigd met de versnelling in horizontale richting of verticale richting. Herinner je de 2e wet van Newton nog? Precies!
De onderste vergelijking zegt hetzelfde, maar is dan toegepast op buigende momenten. De som van alle uitwendig toegepaste momenten is gelijk aan de hoekversnelling (de griekse letter theta met de twee puntjes erop) vermenigvuldigd met de “traagheid tegen roteren”, I. Hoe groter deze traagheid, hoe moeilijker het object te roteren is. Hetzelfde geldt met de bovenste 2 vergelijkingen: hoe groter de massa, hoe lastiger het in beweging te krijgen is. Overigens: de laatste vergelijking is voor constructies vaak niet relevant, omdat deze vaak te verwaarlozen is. In de praktijk is de eerste vergelijking, die dus iets zegt over de horizontale versnelling, bij constructies vaak het belangrijkst. In een volgende blog gaan we daarom wat dieper in op deze eerste vergelijking.
Wil jij meer weten over wiskunde of constructies? Wacht niet en contact mij op www.lesbijdavinci.nl en dan zie ik je snel in Gorinchem of online!
Comments