Het zal je maar gebeuren: ben je niet goed in wiskunde, heb je bijles nodig…
… geen nood, bij Les bij DaVinci ben je aan het juiste adres. (waarschijnlijk) net zoals jij, was ik tot havo 3 zelf ook erg slecht in wiskunde. Door veel opgaven te maken dan als huiswerk werd opgegeven, heb ik deze achterstand ingehaald. Sterker nog, ik vind wiskunde zo leuk, dat ik nog steeds elke dag de reeds bekende wiskunde onderwerpen herhaal of mij nieuwe onderwerpen eigen maak. Ik leer dus elke dag bij! Dat bracht mij op het idee om een korte blog te maken waar en hoe je wiskunde kunt bijleren of zelfs studeren! Dit is niet bedoeld als reclame, maar websites die echt werken en die ik zelf ook heb bekeken of gebruikt.
Laten we beginnen met websites: de website www.hhofstede.nl levert een enorme hoeveelheid wiskunde uitleg op havo/vwo-niveau. Snap je alle “standaardonderdelen”, dan weet je meer dan genoeg om het vwo-examen wiskunde (A,B,C,D) moeiteloos te kunnen maken! Verder geeft deze website verdiepende modules aan, waarin onderdelen worden besproken die verder gaan dan de reguliere lesstof op havo/vwo. Eigenlijk wordt er al wat voorsprong genomen met het begin van de wiskunde op universitair niveau.
YouTube biedt een grote hoeveelheid uitleg van wiskunde aan. Een van de kanalen waar ik zelf erg veel aan heb gehad is het kanaal van Jan Willem Eckhard. Hij legt wiskunde uit op een erg begrijpelijke manier en is vooral bedoeld voor de middelbare school. Een ander duidelijk kanaal is Khan Academy, die zo’n beetje de complete middelbare school wiskunde aanbiedt en nog een stuk verder gaat! Faculty of Khan is een vergelijkbaar kanaal en behandeld, net als Khan Academy, ook universitaire wiskunde.
Genoeg over websites. Ik wil wiskunde studeren! Waar kan ik dat doen? Goed om te weten dat je vaak twee typen wiskunde kunt studeren: wiskunde of toegepaste wiskunde. Het hoger beroepsonderwijs (hbo) biedt alleen toegepaste wiskunde aan (logisch), op de universiteit (wo) kun je kiezen uit wiskunde of toegepaste wiskunde. Het zijn daar dus echt twee aparte opleidingen.
Tenslotte heb je uiteraard ook nog de lerarenopleiding wiskunde! E.e.a. is samengevat in onderstaande tabel (bron: https://www.studentum.nl/zoeken/opleiding-wiskunde). Kijk zelf ook altijd even bij een instelling of er een wiskunde-opleiding wordt aangeboden, wellicht is het overzicht niet volledig.
| hbo | wo |
Wiskunde | | Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit |
Toegepaste Wiskunde | NHL Stenden, Fontys Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Haagse Hogeschool | Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Twente |
Lerarenopleiding | Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam | Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven, Radboud Universiteit |
Binnen wo (overigens zijn deze ook beschibaar op sommige hogescholen) zijn er diverse masters. Dit betekend dat je je helemaal kunt specialiseren op bijv. data-analysis, differentiaalvergelijkingen of kansberekeningen!
Tenslotte zijn er nog diverse instituten en curssusen die kunnen helpen zodat je aan een bepaalde opleiding mag beginnen. Denk bijv. aan toelatingstoetsen aan het Boswell Bèta instituut of het CCVX (Centrale Commissies Voortentamen). Bij Les bij DaVinci help ik je deze toetsen goed voor te bereiden! Wacht dus niet te lang met het aanmelden! Aanmelden kan via deze link.
Comments