top of page
  • antonvanderesch

Waar moet ik op letten als ik een toets maak? En hoe kan ik snel mijn cijfers verhogen?

Deze blog is vooral bedoeld voor scholieren, maar ook toepasbaar voor studenten in het hoger en universitair onderwijs. Bij Les bij DaVinci leer ik je in de eerste plaats wiskunde! Geen trucjes, maar het echt begrijpen van de theorie en het toepassen van de stof.

Nu zul je je misschien afvragen: hoe kan ik zo hoog mogelijke cijfers halen? Het belangrijkste is dat je de stof snapt en hier mee actief aan de slag gaat. Dit is 80% van het werk. Maar er is meer, en dat vergeten veel mensen. Hier een lijst met aanwijzingen:


1) De stof die je leert, moet je niet op de avond van tevoren leren, maar gedurende de weken voorafgaand aan de toets. Dat zorgt ervoor dat de stof veel beter blijft hangen.


2) Op een toets, lees de opgave GOED! Neem vervolgens tijd om na te denken en maak op je uitwerkblad een schets van de som, en schrijf hier de variabelen en aannames bij. Schrijf vervolgens je basisformule op en schrijf tussenstappen van je uitwerking op. Vergeet niet de eenheden. Eindig met je eindantwoord en indien nodig, een conclusie. Bijvoorbeeld: als je moet uitrekenen wanneer Nederland voor het eerst meer dan 25 miljoen inwoners heeft, en je antwoord is 100 jaar, schrijf dan ook letterlijk op: na 100 jaar heeft Nederland voor het eerst meer dan 25 miljoen inwoners. Zorg ervoor dat je ook in je eindantwoord altijd eenheden vermeldt en dat je je eindantwoord juist afrondt. Hoe je precies moet afronden? Dit kan soms in de opgave vermeld staan wat je precies moet gebruiken. Sommige eindantwoorden kunnen alleen worden afgrond op gehele getallen. Bijv. het aantal inwoners, er zijn alleen “gehele” mensen, dus er zijn geen kommagetallen mogelijk.


3) Een logische aanwijzing: werk netjes! Geen kraswerk.


4) Weet je een gedeelte van een opgave niet? Bijv. het eerste gedeelte, en kun je daarom de rest van de opgave niet maken? Blijf rustig, schrijf eerlijk op: ik weet het antwoord van opgave a) niet, om opgave b) te kunnen maken neem ik een getal bij opgave a) aan van …..


5) Merk je dat je in tijdnood komt? Geef prioriteit aan opgaven waarbij je veel punten kunt verdienen!


Nogmaals: het meest belangrijke is dat je de stof goed snapt en er actief mee aan de slag gaat. Zeker als je moeite hebt met wiskunde, zorg ervoor dat je minimaal 0.5 uur per dag bezig bent!


Wil jij extra uitleg? Wacht dan niet en boek een geheel vrijblijvende les bij Les bij DaVinci, via deze LINK. Tot ziens in Gorinchem

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De somformule van Gauss

Ben je wel eens in de situatie geraakt dat je de getallen 1 tot en met 100 moet optellen? In deze korte blog zal aanstippen hoe dit...

Komentarze


bottom of page